2014 m. spalio 13 d., pirmadienis

Vėdinimo sistema. Išsirinkom :)


Rinkomės, svarstėm,  mąstėm, naktim nemiegojom reikia mums tos priverstinės ventiliacijos ar ne. Pasitarę su protingais žmonėmis-mūsų blogo skaitovais, taip pat ir turinčiais tokią sistemą namuose nusprendėme rizikuoti. Visgi ateityje, atlikus apdailus darbus įsirengti šią sistemą bus gana sudėtinga. Be to  norime komfortiško namo. Ąžuolo mąsyvo baldai, kalvio darbai, marmurai ir kitos prašmatnybės, mums nėra reikalingos ar juolabiau mūsų vertinamos. Nesame "blizgučių" mėgėjai, manau jei jais ir būtume, kažint ar blogą rašytume :)
Pradžioje derėjomės net su keliais montuotojais ir svarstėm įvairius rekuperatorių pasiūlymus. Vienas iš mūsų skaitovų pasiūlė savo draugą, ką gi reikia žmonėmis pasitikėti, jei jau skaito mūsų blogą-matyt geras  žmogus yra :)

Pradžioje buvo parengtas vedinimo projektas.


Didžioji dalis vamzdyno buvo sumontuota per kelias dienas. Liko užbaigti vedžioti dalį vamzdyno antrame namo aukšte, bei išvesti oro padavimo ir ištraukimo vamzdžius į kiemą. Dėl ventiliacijos kaip jau buvome minėję praradome apie 17-20 cm. lubų aukčio, svetainėje tai išsisprendė gana neblogai, nes vamzdynai buvo vedžiojami palei išorines sienas. Daugiausia galvos skausmo ir nemigo naktų iššaukė vamzdyno montavimas per monolitinį pirmo aukšto žiedą. Vieta kurioje buvo grežiamos skylės, bent man atrodė labai jau įdomi, nes visai greta buvo pagrindinė namo sarama, laikanti perdengimo plokštes. Tačiau pasitarus su architektu ir inžinieriais buvome nuraminti, kad miegoti galime visiškai ramiai :)
Užbaigiamieji darbai dar laukia, bet dauguma vamzdyno montavimo darbų jau atlikta. Patį įrenginį ketiname įsigyti vėliau, juk jį sumontuoti galima jau ir gyvenant :) Ar pasiteisint ši sistema, galėsime pasakyti tik jau gyvendami. Priverstinės ventiliacijos reikalingumas, kaip ir grindinis ar radiatorinis šildymas miegamosiose patalpose, buvo viena iš daugiausiai diskusijų mūsų šeimoje iškėlę klausimai.












P.S paskutiniame mūsų blogo įraše, didžiulio pasisekimo sulaukė  žinutė skirta draugiškos šalies prezidentui, ja matyt susidomėjote ne tik jūs, tačiau ir atitinkamų tarnybų darbuotojai :)
Dar kartą draugiškos Lietuvių ir Estų tautos sveikiną naujajį tautų vadą Volodia su praėjusiu gimtadieniu, linki tau sveikatos ir skiria šią nuostabią Ukrainos liaudies dainą :)

12 komentarų:

  1. Ar jau issirinkot kokio tipo rekuperatoriu desit?

    Siaip investicija i priverstini vedinima nemaza. Kad ji neatsipirks tai net neabejoju :)
    Na bet didesnis komfortas ir salyginai mazesnes islaidos sildymui tai atperka :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip ir išsirinkome visų labai jau giriamą Komfovent DOMEKT REGO 400V.
    Kad neatsipirks tai manau :) ar antram namui montuotumėt šią sistemą, kokie pastebėjimai keletą dienų ją išjungus, yra juntamas skirtumas?

    AtsakytiPanaikinti
  3. pas mane rego 400 palubinis. siek tiek galingesnis nei V versija. Jei antro namo plotas/turis butu toks pats tai imciau dar galingesne versija. tuomet rekupas dirbdamas mazesniais sukiais generuotu toki pati oro kieki ir maziau elektros naudotu. Praeita sezona menesines islaidos vedinimui buvo 30-35lt. Zmona sako, kad nepakankamai vedinami kambariai miegamieji. Siemet kelias dienas nustatem ant 70% galingumo. Tai lyg ir normaliai jau. Jei namie pastovei esi tai ir vedinti turi. kitaip kvapas nevedintu kambariu yra :)
    Dabar kai baldai sustatyti, bei filtras naujas nupirktas reiktu issikviesti kad srautus pakoreguotu. itariu kad kai kur per daug pucia/traukia. Amalvos nepatinka filtru kainos. Ne is aukso padarytas bet kaina brangoka berods 150lt uz filtrus.
    Kas pazistat kas xalturina po darbo, t.y. srautus galetu pareguliuot pagal projekta? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. į klausimą ar antram namui montuotum taip ir neatsakei :)

    pas įrenginys dar nenupirktas, tad galia gali ir keistis, tačiau realiai pas mus gyvenamo-vedinamo ploto nėra tiek daug 147 kv.m.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. montuociau antram namui pats. Maciau kaip daro, nieko ipatingo. Tik projekta reikia tureti.
      Ir kaip rasiau ko gero isbandyciau kita rekuperatoriu.

      Panaikinti
  5. Rašote, kad lubos pamažėjo 17-20 cm. Pagal projektą į gyv. patalpas eina 10 cm skersmens ortakiai. Ar tikrai 7-10 sunaudoja karkasas ir gipsas?

    AtsakytiPanaikinti
  6. tiek sunaudoja ne vien gipsas, bet ir oro padavimo/ištraukimo dėžutės, montuojant groteles manau galima kelis cm sutaupyti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pas mus gana žemos lubos, galvojame vietoje gipso daryti įtempiamas lubas - praktiškai vien dėl aukščio sutaupymo. Gal svarstėte ir Jūs apie tai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. svarstėm šį variantą, apie tai diskutavome paskutiniame įraše,kiek tas žemos? jei vedinimą dėsit, kažint ar labai ką sutaupysit su įtempiamom lubom, manau 3-4cm

      Panaikinti
  8. patiko jūsų projektas vien dėl to, kad ne kiekvienam kambaryje yra pora padavimas-ištraukimas. Ratuizo projekte taip numatyta, matos kad arba jis pats specas arba turi pažįstamų, bet manau kad tai per prabangus variantas. jūsų atveju galima pasiekti geresnį oro panaudojimą prieš jį išmetant, bet reikia palaikyti atviras erdves tarp padavimo ir ištraukimo zonų.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Bet rengiate namą sau, tad manau verta investuoti dėl komforto ateity. O ir šildymo kaštai sumažėja įsirengiant rekuperacinę sistemą. Tad nematau aš čia minusų daug.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kas be ko, vamzdynas yra ir rekupas kažka atsiras, o tos šilumos sąnaudos ir taip jau minimalios gana :)

      Panaikinti